Selecteer een pagina

Begin deze maand werd mijn toegang tot Facebook een tijdlang geblokkeerd.
Reden: “publicatie van aanstootgevende beelden”. 

Jawel, Facebook heeft mij een tijdlang de toegang ontzegd wegens het publiceren van een naaktbeeld dat aanstootgevend zou zijn.

Het gaat over een foto die ik destijds gemaakt heb in het kader van een opdracht voor het atelier Portretfotografie in het eerste jaar aan Narafi, de school waar ik destijds een opleiding fotografie begonnen was. Voor dit praktijkvak kregen we vier opdrachten die gepresenteerd moesten worden aan de jury van het tweede semester. Eén van die opdrachten bestond er in dat we een naaktbeeld moesten maken met behulp van reportageflitsers op een locatie.

Toen ik het woord “locatie” las in de beschrijving van de opdracht dacht ik meteen aan een vervallen kasteel, kwestie van een sfeervol kader te hebben voor mijn foto. Door mijn jarenlange urban exploration ken ik links en rechts wel wat mooie plekjes voor dit soort foto’s.

Qua concept heb ik er voor gekozen om met conceptuele houdingen te werken. Da’s een moeilijk woord om te zeggen dat de houding van het model gekozen wordt omwille van de esthetiek die je ermee bereikt in de compositie van de foto. Van Edward Weston, Erving Penn en Man Ray, tot Damien Lovegrove en Olivier Valsecchi, allemaal hebben ze nagedacht over de esthetiek van houdingen in naaktfotografie. Ooit al eens gehoord over František Drtikol? Wellicht niet, maar ik heb zijn werk wel bestudeerd toen ik mijn naaktreeks aan het voorbereiden was. Wil ik maar zeggen dat ik er echt wel over nagedacht heb.

Het eindresultaat, de foto die ik uit die reeks gekozen heb om aan mijn jury voor te leggen, was uiteindelijk een beeld waar ik best wel trots op was. Het oordeel van de jury was ook heel positief. Dit beeld heeft duidelijk een belangrijke bijdrage gehad in het aantal punten dat ik toen gescoord heb.

Maar in tegenstelling tot de beoordeling door mijn jury van docenten fotografie, was het oordeel van de Facebookcensuur onverbiddelijk. Aanstootgevend! Met een tijdelijke blokkering van mijn account als sanctie.

Ik laat het aan elke lezer van dit blogbericht om voor zichzelf te oordelen.