Selecteer een pagina

Een aantal maand geleden deed ik een fotoshoot met twee supercreatieve stylistes/makeup-artists die elk een model omtoverden naar een totaal andere gedaante. Wat bleek nu? Eén van de modellen had een grote tattoo op haar buik. Op zich is zoiets best wel mooi, maar ergens vonden we dit niet helemaal in het concept passen. Wegwerken met make-up bleek onmogelijk, dus ging ik aan de slag met Photoshop.

Nu is Photoshop niet meteen een systeem waarmee je in één-twee-drie alles kan fixen wat je niet goed vindt in een foto. Je hebt een aantal standaard tools waar je op een snelle manier vaak voorkomende problemen mee kan oplossen, maar een grote tattoo verwijderen zonder sporen achter te laten: dat doe je niet meteen met het snel retoucheerpenseel.

Een andere tool is de kloonstempel. Die zou je kunnen gebruiken om een stuk huidoppervlak van op een andere plaats over de tattoo te kopiëren. Op die manier krijg je die tattoo wel weg, maar het eindresultaat wordt ongetwijfeld iets waar je een grote vlek aan overhoudt waar kleur en licht totaal verkeerd zitten.

Dus ging ik op zoek in Google en in boeken. Ik kwam een interessante techniek tegen waarin je eerst een kleursample neemt van de huid rond de tattoo. Vervolgens overschilder je de tattoo met die kleur en tenslotte breng je zelf random pixels aan die je een reliëf geeft door middel van allerlei verdere manipulaties. Akkoord, die techniek levert iets op wat heel goed lijkt op huidtextuur en die kleuren krijg je wel goed als je voldoende samples neemt, maar toch lijkt dit nogal gekunsteld. En de reden daarvoor is gewoon omdat het licht niet juist zit.

Wat doet een mens dan tijdens een lockdown omwille van het coronavirus? Juist, gewoon verder zoeken en experimenteren. Hiernaast zie je het uiteindelijke resultaat, waar ik best wel trots op ben. 

Hoe ik het uiteindelijk gedaan het is redelijk technisch, dus ga ik hier dieper op in. Het komt er gewoon op neer dat ik verschillende elementen uit allerlei technieken die ik vond samengebracht heb in een soort eigen stappenplan om een grote tattoo te verwijderen, zonder verlies aan huidtextuur en de oorspronkelijke lichtinval. En dat is iets waar ik tijdens de lockdown best wel blij van werd. 

 

MODEL:
Astrid Van Canneyt
@artofastriddaryajeanna

MAKEUP & STYLING:
Lieve Humbeeck
@lieve_humbeedk

De volledige reeks afgewerkte beelden uit deze fotoshoot vind je binnenkort in mijn portfolio.